wapen

Nieuws van het jaar 2024

perzik solitaire bij ©verKennemerland

Perzikboom in bloei

Dat een bloeiende perzik een aandachtstrekker is, weet ook deze solitaire bij. Hij heeft zich verschanst in een perzikbloem en kijkt net over de rand naar de fotograaf.

Op de foto wil hij eigenlijk niet, zijn intentie is om een vrouwelijke wildebij te versieren. Zij komt niet speciaal voor hem, maar voor de nectar en het stuifmeel. De donkerroze bloeiende perzikboom staat langs de slangenmuur in de boomgaard en is een echte eye-catcher.

Solitaire bijen leven niet in een kolonie. De vrouwelijke bij maakt zelf een nest dat bestaat uit verschillende cellen, zoekt voedsel én een partner. Vervolgens legt ze een bevrucht eitje in een cel.

Meer informatie over het interessante leven van de wilde bijen is te vinden op de wildebijen website. Daar staat ook informatie hoe u solitaire bijen kunt helpen, door nestgelegenheid en (inheemse) voedselplanten in de tuin te zetten.

(29 maart 2024)

Toegangshek overtuin ©verKennemerland

Het hek is terug op de dam!
Op woensdag 13 maart heeft de Heemsteedse loco-burgemeester Eveline Stam tijdens een feestelijke bijeenkomst het 'oude, nieuwe' hek dat toegang geeft tot de 'overtuin' officieel geopend.

Tien jaar geleden werd de Stichting Huis te Manpad weer eigenaar van het grondgebied tegenover de buitenplaats, aan de andere zijde van de Herenweg. Toen, dankzij de welwillende verkoop door de Stichting Nelis-van Dril, voorkwam Stichting Huis te Manpad onderbreking van de monumentale zichtas, die de buitenplaats zo kenmerkt.

Het grondgebied aan de andere zijde van de Herenweg was jarenlang in gebruik als bollenland, en die functie heeft het nog steeds. De toegang tot het gebied loopt via een dam en werd ooit afgesloten door een monumentaal hek. Dat hek - het stond jarenlang bij Het Oude Slot in Heemstede - heeft nu weer zijn oorspronkelijke standplaats.

De restauratie en plaatsing is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de J.D. Ruigrok Stichting, Dinamo fonds en de Gemeente Heemstede.

(13 maart 2024)

vroegeling op Huis te Manpad ©verKennemerland

Mooie lente!
De winterakonieten zijn uitgebloeid, en de bloei van het sneeuwklokje loopt ook al op zijn eind. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere planten die in het vroege voorjaar in bloei komen.

Op de strook met kale grond voor de slangenmuur in de boomgaard staat dit kleine plantje te bloeien. Uit een bladrozet komen diverse bloemstengels. De witte, kleine bloemen lijken uit acht bloemblaadjes te bestaan. Maar als je goed kijkt: het zijn er vier die diep ingesneden zijn. En daarmee voldoet Draba verna aan de familie van de kruisbloemige. Vroegeling is de Nederlandse naam.

Vroegeling behoort tot de zogenaamde winterannuellen. De plant overwintert als rozet, bloeit in het vroege voorjaar. En in de droge, hete zomer is de plant verdwenen. De zaadjes beginnen pas aan het begin van de herfst te kiemen. Dus voor de tuinbaas geldt het advies: nog even niet schoffelen.

Beleef de lente eens op een wandeling op Huis te Manpad want er bloeien nog veel meer voorjaarsplanten op de buitenplaats.

(8 maart 2024)